De ce sărbătorim Anul Nou mai mult decât Crăciunul

În Republica Moldova Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare de iarnă.
Cea mai importantă sărbătoare religioasă, discutabil, poate fi considerat Paștele.

Istoria începe cu Uniunea Sovietică

În Uniunea Sovietică era 15 state, unele de proveniență creștină, altele musulmană, prin urmare se insista mult pe anularea oricăror tradiții religioase. Crăciunul, ca ce mai important manifest al creștinismului dar și ca o tradiție „țaristă” trebuia eradicat.

În același timp ai sute de milioane de populație, diversă, care trebuie unită în jurul la ceva. Ce are loc în toate țările oricum nu ai întoarece realtiatea?
Anul Nou. Așa a fost identificată sărbătoarea plină de bucurii și fericire pentru toți: copilașilor costumașe de iepurași și fulgușori, mamelor posibilitate de a îmbrăca ceva mai festiv, taților – mandarine și băutură. Ura tovarăși!

Pentru a contrapune eroul sovietic celui capitalist pe Moș Jerilă l-au îmbrăcat în albăstrel și i-au dat o nepoțică, să bucure ochii…

Desigur în vest nu poate fi negată contribuția făcut de Coca-Cola în promovarea standardelor existente pentru celebrarea Crăciunului, dar asta deja e o altă istorie.

Ține minte – de fiecare dată când celebrezi Anul Nou tu îl faci mai fericit pe Stalin.
Nu, nu, nu. Bineînțeles că nu, e doar o glumă rândul de mai sus. Nu este nimic rău în faptul că în Moldova Anul Nou e un pic mai mare decât Crăciunul (care e de 2 ori apropo!), tradițiile sunt frumoase atunci când toată lumea le respectă, iar sărbătorile de iarnă ne fac un pic mai buni și mai fericiți.