Când politicienii… – completează cu ce vrei

Facebook-ul a terminat parcă să plângă și am hotărât să încerc să dau răspuns la întrebarea veșnică – când și la noi politicienii vor fi ca în alte țări? (apropo, cei care suferă de plânsul facebook-ului la o schimbare guvernamentală – puteți veni pe durata plânsului pe twitter, acolo oamenii îs mai puternici).

Apu când – când noi o să avem o clasă politică cu care să ne mândrim?
(apropo, eu nu zic nimic despre faptul că pe cei care-i numim clasă politică tot noi îi împuternicim, asta știm deja)

Senzația mea este că foarte mulți care merg în politică au ca valoare de bază bunăstarea financiară – cel mai simplu exemplu ar fi să vă uitați la pozele lui Ghimpu în 2009 și în 2013 și să aporximați în cap diferența de preț a costumelor acestuia. Dar nu e vorba doar despre Ghimpu…cam toți, inclusiv majoritatea „tinerilor politicieni” care apar suferă de aceeași boală.

E normal să vrei să faci bani, să îți poți asigura ție și celor apropiați ție o viață confortabilă – diferența e că dacă mergi în politică în Republica Moldova, nu ai cum să faci acești bani. Salarii de 3-4 mii lei pentru începători sau 14-15 pentru miniștri nu sunt bani care să te îmbogățească.
Se primește că avem oameni care vin în politică și primesc statutu, iar odată cu statut și responsabilități, dar nu și componenta financiară (atât de importantă). Respectiv de aici pornește corupția.

Apopo: nu contează starea financiară în care vine omul în politică – filat și plaha tot veneau cu bani bine-merci, dar asta nu i-a oprit să fie corupți.

Pe scurt: atunci când oamenii vor înceta să vină în politică cu gândul că vor să facă bani, dar vor veni parțial pentru statut și parțial pentru a oferi un serviciu public societății și a primi pentru asta apreciere – atunci și va fi ceea ce toți ne dorim.