Cultura anilor ’90

Uneori îmi aduc mediul toxic în care am crescut și copilărit și mă întreb cum de am crescut om normal care corespunde aparențelor sociale.
Perioada în care în fiecare bloc, în fiecare scară era cineva care a stat închis și care cel mai probabil după ce a fost eliberat s-a mai întors cel puțin încă odată în detenție. Vecinul de la etajul șapte, vecinul din scara doi, de la etajul doi…fratele mai mare a băiatului cu care joci fotbal zilnic.

Timpuri sărace, timpuri în care cei care furau milioane conduceau țara, iar cei care furau puțin erau arestați. Ceilalți, care nu furau, își duceau traiul din greu, din economie în economie și cu deconectări de curent electric – luni, miercuri și vineri: de la 17.30 până la 21.00. Niciodată nu știai dacă asta se va termina vreodată.

Băieții din curte nu iubeau nivraniștii, metaliștii sau pe cei care aveau părul vopsit. Băieții din curtea iubeau să facă sport și uneori să iasă la vânătoare, se întorceau cu ”lănțujăle de argint”, câte 20-30 lei, alteori cu nasuri sparte, mai rar ce e drept, dar totuși.

Atunci am învățat cum să vorbești în stradă și că poate fi mai strașnic să fugi de conflict decât să primești 2-3 pumnuri. Eram destul de mic când am învățat asta, mi-a fost greu să mă dezvăț.

Valorile de atunci erau puterea, tupeul și abilitatea de a vorbi stufos cât mai stufos cu atât mai bine.
Pe atunci (în anturajul meu) cel care avea cea mai multă forță – avea cea mai multă dreptate. Pe atunci nimeni nu se mira și nu se indigna dacă știam că unul din prietenii noștri este bătut acasă de tată.

Parcă a fost atât de demult. Dar a fost nici 30 de ani în urmă. Fiecare supravețuia cum putea. Sau poate unii supravețuiau, iar alții se foloseau de situație?

Amintindu-mi toate mă mir cum nu am ajuns și eu să fac cunoștință cu poliția locală, nici măcar o dată, cum din toate deciziile pe care le-am luat m-au dus pe o cale care a ocolit orice antecedent penal.
Dar trebuie să recunoaștem, că avem o generație întreagă, între 28 și 40 de ani, care au copilărit după reguli foarte diferite, decât legile civilizate.