It is you who is Broken, not the #GoT finale

Nimănui nu-i place finalul Game of Thrones.
Eu cred că dacă s-ar face un sondaj „Ce nu vă place cel mai mult în toată lumea” pe primul loc ar fi ultimul sezon a serialului și pe al doilea restul…
Și să mă scuzaț pentru englezism în titlu – dar nu i-am găsit un echivalent în română.

Mai departe urmează spoilere, așa că dacă cineva nu s-a uitat cumva la sezonul 8 GoT – nu mai citiți.

Pe ce ne plângem cu toții?

1.Lupta cu armata morților nu a fost momentul culminant a serialului.
Filmul de fapt nu a fost niciodată despre lupta dintre vii și morți. Nu. Filmul a fost despre fiecare din noi. Despre alegerile din viață și despre cât de multe dezamăgiri ne pot aștepta. Faptul că eroii tăi preferați au început să moară din sezonul 1, iar personajele pe care le detestai au durat până în ultimul episod (unele) indică asupra acestui fapt.
Tot acolo merge și regretul că nu a fost nici o bătălie dintre Jon Snow și Night King – nu avea Snow nici o șansă și unica metodă prin care putea fi omorât un personaj cu putere nelimitată era anume așa – pe furiș în momentul în care se credea învingător.

2. Un Jon Snow absent în acest sezon – da voi cum ați vrut? Rolul lui a fost să apere oamenii de răul iminent și nu pentru că el a ales asta – era forțat de circumstanțe. În ideal Jon ar vrea să aibă vreo 7 copii și să crească vaci sau să aibă o livadă cu mere. Nu vrea el să fie rege și nici erou. Așa erau vremurile.

3. Bran e rege.
Revin la ideea că filmul nu este despre succesul celor care merită, dar despre circumstanțe care forțează un set de eveniment. Bran era favorit pentru Tron la multe case de pariuri înainte de ultimul episod (încă cu Daenerys vie și Jon necriminal). Pentru că la casele de pariuri se analizează linia de subiect, nu dorințele fanilor.

Unica ce a fost prost în acest ultim sezon au fost dialogurile și graba cu care Daenerys a fost transformată din icoană (pentru unii – eu personal cu nerăbdare așteptam moartea ei încă din sezonul 2) în răul absolut din film. Dar aici erau 2 motive – lipsa lui R.R. Martin care știe să scrie așa cum nu știu să o facă scenariștii și accentul pe scenele de acțiune din film.

Într-un final – serialul e perfect, noi suntem cei care sunt stricați.