Învățare inconștientă

Mie cândva îmi părea că eu am făcut o mare-mare descoperire. Dar o căutare pe google m-a întors în realitate.

Orice om trece prin 4 etape când învață ceva. 

Cel mai ușor de înțeles această piramidă în baza exemplului șoferilor: atunci când aveam 5 anișori îmi părea că șofatul e ceva tare simplu -> învârtești volanul, dai din bățul care schimbă viteze și mașina merge. Nu?Apoi când am mers la școala de șoferie și am înțeles că pedale îs 3 – picioare 2 și mai trebuie să urmărești și indicatorii și oglizile și traficul să îl urmărești.

După ce am învățat cum se șofează (permis apropo așa și nu am mai luat) deja eram conștient, iar dacă aș fi condus câțiva ani buni – cu sigranță era să încep să și vorbesc la telefon când merg la volan; așa cum o fac șoferii șmecheri

Eu însă aș vrea să mă concentrez asupra momentului în care ajungi în vârful piramidei fără să treci dureros prin toate aceste etape (adica când înveți implicit, fără efortul depus de obicei)

Cum arată o astfel de învățare? Sau care e diferența între un fel de învățare și celălalt?

 

 

Cum practic se realizează? De exemplu eu cunosc fiecare jucător de la Real Madrid pe nume, cineva cu siguranță știe toate rutele de troleu din Chișinău fără să le învețe cumva, aproape toți cunosc versurile din piesele preferate – dar nimeni din noi nu a trecut prin primele 3 etape a piramidei de mai sus ca să știe toate acestea.

Tu ce experiențe de învățare inconștientă ai avut?