De ce se protestează la Chișinău?

Am mers ieri cu un taximetrist care încă nu știa de ce se protestează în Chișinău. M-am gândit, poate sunt mai mulți oameni ca el?

În Chișinău se protestează pentru că sistemul judiciar a invalidat alegerile din Chișinău pentru pretinse acțiuni de agitație electorală a candidaților în ziua tăcerii. De fapt – pentru câteva live-uri pe facebook a candidaților. Eu desigur nu-s expert în drept, dar. Decizia este asemănătoare cu punerea în arest a unei persoane care a traversat drumul într-un loc nepermis.

Mie și miilor de oameni ne pare că să furi votul unui oraș, pentru un motiv atât de stupid, este o uzurpare.

Iată de ce mii de tineri și nu doar au ieșit în stradă, iar sute de polițiști i-au păzit.

Orice alt subiect care se discută este irelevant: calitatea liderilor opoziției, alegerile care se apropie, drumurile blocate – totul este mai puțin relevant.

Să recapitulăm:

De ce se protestează? Pentru că printr-o decizie judecătoarească au fost anulate alegerile din Chișinău, sub un pretext care mai prost nici că nu poate fi.
Protestatarii vor numirea Primarului? Nu, nu doar. Cei care protestăm ne dorim să fie schimbată toată clasa politică coruptă care a uzurpat puterea și cei care îi slujesc în același timp.
Cât timp se va protesta? Este un protest permanent.
De ce mă afectează pe mine ceea ce se întâmplă? Dacă nu ieși și tu la protest atunci nu este exclus că mâine printr-o decizie ți se va lua de tot dreptul de vot.

P.S. Între timp președintele nimănui, mi se pare corect, ce mai poți face când în țară se bate joc de votul oamenilor?