Societate civilă sănătoasă ✗

2018 și noi încă nu putem învăța să trăim într-o societate în care oamenilor le pasă unuia de altul. Cel puțin în Republica Moldova, nu putem.

Am dat de un video minunat din Japonia

Hai recunoaște când ultima dată cu adevărat ți-a păsat de oamenii din jurul tău? Când parcând, ultima dată, ai zis: „nu am parcat bine, pe aici nu va putea trece nimeni” și ai mers încă 2 cartiere în căutarea unui loc nou, unde nu ai să încurci nimănui?

De câte ori pe stradă, fiind călcat/împins sau incomodat în orice formă ai auzit „cer scuze” sau ai oferit scuzele tale cuiva în o situație opusă?

Доминируй, властвуй, унижай – altfel nu ești om în rând cu lumea. Preocuparea asta posibil vine și din necesitatea de zilinică de a supravețui, care presupune că nu poți merge mai sus în piramida necesităților.

Doar că această practică se răspândește și mai departe în toate domeniile vieții. La lucru devii instrument care îi acolo de la 9.00 la 18.00 pentru a executa ceea ce „șăfu o dat”, proiectele de responsabilitate socială devin o activitate lipsită de sens, etc. etc.

Se primește un cerc vicios: suntem răi pentru că trăim aiurea, trăim aiurea pentru că suntem răi.