Snobi

Am fost foarte uimit să aflu prima definiție din dex a cuvântului

SNOB, SNOÁBĂ, snobi, snoabe, s. m. și f.adj. (Persoană) care admiră și adoptă fără discernământ și cu orice preț tot ce este la modă. – Din fr. snob.

Dar vom ajunge la asta…
Ai observat că cel puțin în Moldova totul ce e „lux”, „confort”, „super-puper” etc. nu e decât la nivelul uman minim necesar?
Taxi confort – e doar un taxi în care nu pute a țigară, taximetristul vorbește fără să înjure și muzica nu e șanson. Sală de sport de nivel „VIP” sau „lux” e o sală care probabil are bazin și nimeni nu exclude că ai putea primi și prosop gratis, cine știe…

Și bineînțeles ne dăm seama că toate cele descrise mai sus nu sunt deloc „VIP” sau ”lux” ci un standard de calitate, aproape obligatoriu, dar piața permite așa denumiri pline de sine.

Fix așa la noi se creează și „elita”. Dacă știi mai mult de o limbă sau două stâlcite. Dacă poți lega partru fraze fără o înjurătură la mijloc, fără să bagi cuvinte din o altă limbă (deși o știi/le știi) automat devii „elită” mai snob așa. Și prin snob am în vedere altă definiție a cuvântului de mai sus:
snob s. m.  2. Persoană care are tendința să-i respingă sau să-i ignore pe cei pe care din clasele sociale inferioare sau cu nivel de școlarizare mai scăzut. – Din engl. snob
Deși, despre care școlarizare vorbim? Cu toții am absolvit într-o formă sau alta curtea -> școala medie nr.87 (deși aici putea fi orice altă școală) și apoi ASEM-ul (deși aici putea fi orice altă universitate, chiar și Sorbona).
Englezoii – bată-i vina, iar mai bine au definit termenul despre care tot vorbesc

Anume din acest motiv noi (da-da, eu în primul rând, de asta în continuare voi îndrăzni să folosesc „noi”) sumtem la fel ca și taxiurile „confort” sau saunele „VIP” – un minim necesar pentru societate să existe dar cu pretenții mai mari decât această societate poate să încapă.

Iar data viitoare când am să încerc să arăt cu degetul spre ceva și să zic „fiuuu” am să mă întreb inițial – ce am făcut să fie mai bine acel ceva? Nu de alta, dar e prea ușor să te simți cel mai bun, atunci când nu faci nimic pentru ca cei din jur să fie mai buni decât tine.