Prin concurență

Dacă ai între 18 și 23 de ani acest articol este pentru tine.

poza dintr-un slide care l-am prezentat acum 7 ani

Să începem că alde tine îs mult mai puțini decât erau atunci când cei de o vârstă cu mine erau cu 10 ani în urmă, altfel spus în imagine cu albastru îs cei născuți în perioada 84-91, iar după – tu

Este bine sau rău asta? E bine pentru că îți este mai ușor să găsești un serviciu, un loc la facultate sau elementar să aplici la un seminar de dezvoltare personală – mai puțini oameni înseamnă mai multe locuri pentru tine.

E rău pentru că nu prea ai concurență, dacă nu ai concurență lifturile sociale ar putea fi mai libere pentru tine. Dar ține cont că atât în jos cât și în sus

Concurența de pe timpul nostru mă forța să învăț a 3a sau a 4a limbă – deși acum asta e ceva firesc, care trebuie să o aibă în arsenal orice tânăr, mă făcea să învăț pe bune pentru BAC sau examenele de la facultate în paralel încercând să acumulez acea experiență fără de care nu te va angaja nimeni și să accep servicii care nu mă încântau, pentru că după 2 luni după absolvirea facultății nu îmi puteam permite să mai trăiesc din banii altcuiva. Concurență care, e adevărat, a alungat o bună parte din prietenii mei peste hotarele țării (bine nu doar concurența, încă și guvernarea defectuasă)

Într-un filnal, eu cred într-o concurență sănătoasă care e în stare să stimuleze o creștere mai rapidă decât orice are oportunitate venită gratuit.