Protestele ar putea fi și altfel

Dacă acum 5-6 ani una din cele mai importante activități erau alegerile – alegeam ba parlamentul, ba primarul, apoi iar parlamentul și tot așa, a mai trecut timp, cei pe care i-am ales ne-au avut și acum am ajuns să protestăm. Regulat. Doar că o facem puțin creativ – motiv din care oamenii ar putea să obosească și de această activitate pe timp de vară. Așa e omul: are nevoie să înțeleagă ce face și pentru ce.

Ce ar putea fi altfel?

1.Pancartele
Am văzut foarte puține pancarte cu mesaje cu adevărat pe care le poți reține. De obicei ele se rezumă la „Unu-doi *inserează nume* la gunoi”. Desigur sunt și pancarte creative. Dar câte din mulțime? Iată un exemplu simplu, doi tineri, unul cu mesaj obișnuit, altul un pic mai bun, mai creativ și încă și în engleză – deci are șanse să ajungă în știri internaționale.

2.Mesajele
Ele cam se rezumă la „Noi, cei adunați aici, suntem buni. Ei, cei care-s acolo, nu-s buni” și încă diferite chemări la trezire, fie a poporului fie a țării fie încă a cuiva. Desigur, mesajul protestatarilor trebuie să fie simplu. Dar oare atât de simplu?

Am auzit azi pe cineva spunând că acei care s-au adunat sunt acolo pentru toți cei care nu au putut veni, sau nu au vrut să vină. Mesaj foarte bun. Dar care instat a fost urmat de strigări spre cer și chemare la deșteptare națională. Păi, suntem aici pentru toți sau strigăm că cineva nu s-a trezit.

Și mai e ceva, dacă protestul e constra schimbării sistemului electoral în ajun de alegeri, ceea ce favorizează un anume partid – atunci cam asta trebuie să fie mesajul. Și să fie explicat de ce acest mesaj e important, nu să fie amestecat cu zeci de „jos X, sus Y și încă pe lângă toate mai vrem și Z

3.Spiritul
Protestul devin și el un loc pentru socializare. Oamenii petrec ore din timpul lor liber, în soare sau sub ploaie, nu pentru a asculta discursurile patetice (apropo, vezi aici ce înseamnă patetic în română, ai putea fi surprins) ci pentru o cauză. Iar pentru această cauză la un protest se pot face o mulțime de activități, pe lângă colectare de semnături. Desenați o pânză enormă care arată viitorul pentru care au venit oamenii. Explicați în matematică simplă cu votul uninominal de fapt ar dezantaja marea majoritate a populației. Faceți o proiecție de filme cu exemple pozitive, la care aspirați.

Dar cel mai important: oamenii vin pentru o cauză, nu transformați cauza în platformă pentru propulsare politică.

4.Încerederea și post-protest
Ce le rămâne oamenilor după protest? Cu ce ei iesă de acolo? De ce ar veni a 2a dată? Cauza, da – știu. Dar pe lângă. De ce dacă eu sunt student și am fost azi la protest merită data viitoare să îmi aduc tot grupul de la facultate? Am obținut ceva? Ne-am mișcat mai aproape de ce ne dorim? Ce va fi dacă nu ne mișcăm? Cum pot contribui eu?

Nu trebuie să uităm că în ziua de azi valoarea mulțimii și a opiniei publice este mai mare decât acum 50 de ani și unde se pot aduna 2-3 mii de oameni deja este presiune.