uniNOminale

Eu special am luat o pauză. Să mă gândesc. Să încerc să cântăresc pro și contra înainte să scriu la un subiect, care eu continui să insist că a apărut într-un moment extrem de oportun pentru a acoperi o concesiune ciudată.

După pauză am decis că deși uninominalele sau sistemul mixt ar putea fi ceva bun pentru Republica Moldova, la fel cum ar putea fi și ceva rău, în formatul actual eu nu pot identifica nici un motiv să văd cu ochi buni această inițiativă, dar am o mulțime să o văd cu ochi răi sau măcar să pun la îndoială.

  1. Concediază-ți deputatul. Acesta este unul din mesajele de bază a campaniei. Numai că chișinăuienii de mai mult de un an nu-și pot concedia primarul, judecățile nu le permit. Da-da. Noi am ales primarul, dar nu putem iniția referendum pentru a-l demite pentru că justiția nu ne permite. Ce ar fi diferit în cazul deputaților? Nimic?
  2. De la cine vine inițiativa. Să mă scuzați, domnule Plahotniuc (deși eu nu prea cred că veți citi această postare) dar atunci când o inițiativă legislativă vine de la un om care a sfidat în fel și chip totul ce se crede a fi democrat în această țară, eu nu-l pot crede. Începând de la investirea unui guvern de buzunar noaptea (se zice că la insistența Dvs.) terminând cu achiziționarea zecilor de deputați, care au venit pe mandatele altor partide. Eu zic doar de ceea ce este la suprafață, ceea ce este știut. Pentru  mine orice inițiativă care vine de la o persoană care face astfel de mișcări dubioase, din start va fi privită negativ. Iar dacă săpăm mai mult devine foarte clar – PD-ul ca și partid are mult mai multe șanse să arunce cu bani în circumscripții uninominale și să ia voturi pe cap de individ, decât să câștice ca partid, prea tare s-a descreditat partidul și atunci inițiativa devine în interesul partidului, nu a poporului?
  3. Și nu în ultimul rând: cine susține această inițiativă. Aceiași oameni care multiplicau știrea despre 30.000 de sirieni sau alte falsuri de care până acum ar trebui să le fie rușine.

Și da, rămân deschis către argumente, de ce ar fi bun un schimb al sistemului electoral, numai hai, fără demagogie gen demiterea deputatului, pentru că asta îs prostii. Ceva concret, cine ar câștiga în afara oamenilor care au milioane de lei și le-ar fi mai simplu să fie aleși în 2018?