Câte limbi știi?

Tu câte limbi poți vorbi liber? În câte te mai bâlbâi pe lângă cele pe care le știi bine?

Eu am avut norocul să vorbesc româna și rusa de mic copil, cred am început să vorbesc 2 limbi înainte să învăț să scriu. Am învățat 11 ani la liceu franceza, ceea ce îmi permite să înțeleg aproape tot și să bâlbâi 2 fraze. Cu ajutorul lui CartoonNetwork și a filmelor subtitrate, iar apoi a ambiției de a intra la universitate am învățat și engleza. Într-un final consider că-s foarte norocos să pot vorbi 3 limbi și bâlbâi a 4a, regret că-s așa puține. Dar ce se întâmplă la noi în Republica Moldova?

Româna este limba pe care ne dorim cu toții să o vorbim…și cam atât, lene de mai mult. Mai avem un grup de oameni cărora li-i lene să vorbească alta decât rusa. Prostii.

De fiecare dată când aud un tânăr care vorbește româna sau rusa + încă orice altă limbă îi zic: e prea puțin. Să ai două-trei cetățenii este comod. Să știi trei-patru limbi este un avantaj incomparabil. Să fii în stare să citești cărți, vezi filme în original sau pur și simplu să vorbești cu oamenii în limba lor te poate îmbogăți mai mult decât toate traducerile din lume.

Lăsați mândria de a vorbi o singură limbă, învățați cât mai multe puteți.