10 superstiții bizare românești (guestpost de Radu)

„Când te scoli dimineața, să pășești cu piciorul drept, vei avea o zi reușită”.  Așa ne  spunea bunica când eram mici și așa facem și astăzi, nu-i așa?

Superstiţiile ne pot amuza, jena sau enerva! Deşi ştim că este doar o superstiţie şi nu recunoaştem deschis credința în ele, uneori facem gesturi care au menirea să ne ţină departe de necazuri.  Nu mai mergem înainte dacă ne-a tăiat o pisică neagră calea – deşi noaptea toate pisicile sunt negre!

Ziua de vineri 13 este în credinţa populară o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstiţioase nu au curajul în această zi să încheie contracte sau să pornească într-o călătorie.  Superstiţia legată de ziua de vineri 13 îşi are originea în arestarea cavalerilor templieri la ordinul regelui Filip al IV lea, într-o zi de vineri, 13 octombrie 1307.

Vă invit în continuare să vedem care sunt cele mai bizare și deocheate superstiții, pe care ar fi bine să le evităm (dacă sunteți superstițioși), legate de cele mai importante evenimente din viata unui om: căsătoria, botezul, cununia, alegerea ursitului sau a ursitei.

  1. Nunțile din luna mai nu durează. Tinerii care decid să se căsătorească au o dilemă: să îşi lege destinele în luna mai sau să amâne până în iunie, pentru a scăpa de aşa-zisul nenoroc al cununiilor? Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, nu ţin, se desfac sau se destramă. Totuşi, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic), nu există niciun fel de referire la asemenea subiect.
  2. Mireasa udă – mireasă norocoasă. Dacă in ziua nunții plouă, se zice că fata va avea o viață îmbelșugată.  Ploaia simbolizează norocul si abundența care se revarsă generoasă asupra proaspeților căsătoriți. Când tinerii merg la cununie şi pe drum viitoarea mireasă se împiedică de ceva, este semn sigur că nu mai este fecioară.
  3. După botez, copilul nu trebuie sărutat de nimeni pentru că „i se ia mirul”, dar nici nu trebuie schimbat până a doua zi. Mare atenție, însă – copilul mic nu trebuie pupat pe funduleț, căci pe îl va întoarce celui care a făcut gestul, când va crește mare.  Însă după ce a primit Sfânta Taină,  copilașul nu mai are voie să fie pupat și nici schimbat de hăinuțe, până a doua zi, căci, altminteri, se „duce efectul” împărtășaniei.
  4. Tot la botez, în crâștelnița unde va fi botezat copilul trebuie să se arunce bani, pentru ca cel mic să fie norocos in viață.
  5. Se cheamă doar oamenii apropiați. Se pot da și invitații de botez, însă nu este un obicei prea întâlnit pe la noi. Cei care vor trebui să fie prezenți, vor fi.
  6. Pentru a-ți visa ursitul, este nevoie să dormi într-un loc nou. La fel, dacă vrei să vezi, dacă aleasa inimii va fi o bună gospodină, lasă-i in cale o mătură. Dacă o va ridica, a trecut testul.
  7. În viața de cuplu, fata nu trebuie să-i calce băiatului vreodată şosetele, dacă nu vrei să o părăsească. Nu vă faceţi drept cadou mănuşi, ceasuri sau broşe ori agrafe, căci ele aduc ghinion relaţiei. Îl puteţi anula totuşi dacă în schimbul cadoului se oferă o monedă de dimensiuni cât mai mici.  Ai scăpat o foarfecă pe jos? Potrivit unei superstiţii, jumătatea îţi este infidelă.
  8. Când femeia este gravidă, să nu să se uite la oameni urâți, să nu cumpere lucruri pentru copil înainte ca acesta să se nască sau să nu fure cumva nici măcar o boabă de strugure, ca atunci se va naște copilul plin de pete.
  9. În primele 40 de zile după naștere, mama și bebelușul nu au voie să iasă din casă. Se spune că pe vremuri in perioada de lăuzie, femeia care a dat naștere a săvârșit un păcat foarte mare.  Astfel, în perioada de lăuzie, adică 40 de zile după naștere, mama sau lăuza nu are voie să iasă din casă pentru că lasă foc în urma sa.
  10. Unghiile bebelușului nu se taie pana la vârsta de un an pentru că o sa devină furăcios. În timp ce mămicile nu mai știu cum să treacă peste emoțiile de a tăia unghiile bebelușului, să aibă grijă ca acesta să nu se zgârie pe față atunci când se joacă cu mânuțele, bunicile și maicile susțin că nu este bine sa tai unghiile copilului până la un an, că devine furăcios.