3 lucruri pe care le face un om matur

Trei lucruri pe care le face un om matur (în opinia mea) restul îs secundare și fie rezultat a acestor acțiuni fie oferă șansa să le îndeplinești.

1. Creezi relații și cu vârsta asta devine tot mai dificil. Când ești mic foarte repede găsești prieteni și subiecte comune. Pe mine mă cheamă Nicu pe tine Maxim și nouă la ambii ne plac soldățeii – gata prieteni pe viață (sau mă rog, până părinții nu se mută în alt sector al orașului și atunci am să găsesc alt prieten). Cu vârsta însă îți crește un „organ” tare important – orgoliul. Orgoliul te oprește din a face prieteni, orgoliul te face supărăcios și superficial, pe alocuri răutăcios și desigur te face să te crezi cel mai bun, iar pe lângă orgoliu mai este și punctul 2, care te face să eviți prieteniile și relațiile care potențial îți pot periclita interesele.

2. Administrarea riscurilor. Să ies din casă dacă afară sunt -17 și viscolește sau să aștept până mâine? Să investec banii în călătorie sau mai bine să fac reprație în apartament? Deciziile. Care este riscul cel mai mic? Riscul mai mare merită? Aceasta este cea mai mare luptă a maturității. Nu cumpărarea pâinii într-un magazin arhiplin cum îmi părea mie în copilărie.

3. Echilibrul. Între lucru și odihnă. Între efort și lene. Între responsabilitate și iresponsabilitate. Între prieteni și solitudine. Dacă refuz de 3-4 ori să mă văd cu amicii, pentru că am o săptămână (lună?) dificilă și plină de responsabilități, oare am să-i mai am în lista celor care se bucură să mă vadă? Dacă voi presa prea mult într-o relație, oare nu va crăpa acea relație așa cum crapă un ou când îl lovești de colțul mesei? Dar dacă nu depui deloc efort, oare nu se va rupe ața care unește oamenii?

Mai în scurt – maturitatea nu arată deloc așa cum mi-o imaginam când aveam 8 ani. Azi dimineață de exemplu a trebuit să-mi cos un nasture la pantaloni – această abilitate am deprins-o la 5 ani la grădiniță și nici nu-mi imaginam cât de importantă îmi va fi în viitor.