#norocMoroc – Sahara ca pustiu pentru turiști (Merzouga)

Ții minte lecțiile de geografie? Deșertul Sahara, cel mai mare, cel mai extins, cel mai nemilos.

Noi am hotărât să încercăm cum e asta și pe lângă asta am achitat câte 70 de euro – preț în care a intrat transportul până în pustiu(cam 500km), o cazare în Munții Atlas, micul dejun și prânzul plus vreo două excursii. De tot 3 zile de aventură. La cei 70 de euro am mai plusat 3 mese de amiază(cam vreo 30-35 euro) și pentru vreo 2 excursii pentru care achiți extra – încă vreo 10. Cam atât cheltuială.

De experiență.

Mergi multișor pe drum și e bine că faci popasurile prin sătucuri și dormi o noapte în munți – altfel drumul ar fi 9 ore într-o direcție și să urci deodată după asta pe cămile ar fi cam dur. Apropo, pe cămile, la vale, doare mai tare decât la deal. Asta pe viitor să fii pregătit dacă planifici să urci pe una.

Hello #Moldova i am back from #norocMoroc why so cold?

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Pe cămile am mers exact 40 de minute, la pas de mers, iată de ce și am numit pustiul pentru turiști – pe de o parte ești în pustiu și în jur numai și numai nisip, dar pe de alta știi că la 40 minute de mers ajungi la civilizație, unde este apă, curent electric și duș.

Dune. #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe


Eșarfele pentru pustiu, care chipurile îs un „must have” arată bine în poze, dar eu am simțit că am cam dat banii în vânt, pentru că vânt care ar ridica nisip nu prea era, ajungi seara după 18.00 deci soarele nu te prăjește, te pornești dimineața devreme – la fel. Dar a ieșit un suvenir frumos pentru mama la întoarcere.

În pustiu cel mai frumos este cerul, plin de stele, calea lactee pe care o vezi – păcat că telefonul mobil nu este în stare să captureze ceea ce vede ochiul și liniștea în care le admiri. Abia acolo mi-am dat seama cât de mare este poluarea fonică în care existăm. Așa o liniște…știi…asurzitoare aproape.

Din distracții: surfing pe nisip – care de fapt e foarte lent, foc de tabără, tajin pregătit chiar acolo în pustiu(tajinul este un fel de carne înăbușită cu legume:

Sports ilustrated cover 2017 #norocMoroc #Merzouga #Sahara #desert

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Se doarme în corturi-tenturi, cu covare pe jos și foarte curate, doar e foarte uscat aerul și fierbinte, chiar și noaptea, cel puțin așa a fost în octombrie.

Dimineața la 6.30 deșteptarea, te speli pe dinți(dacă ai apă în sticluță), iară urci pe cămile și întâmpini răsăritul călare

Micul dejun l-am luat deja în civilizație și au urmat acele 9 ore de drum înapoi spre Marrakesh. M-am urcat pe-o șa și v-am zis povestea așa.