#norocMoroc: Rabat-Casablanca-Marrakesh

Am povestit deja cum poți ajunge cu 130 euro în Maroc și înapoi, a venit timpul să scriu și despre orașele vizitate.

Primul a fost Rabat: oraș administrativ în care trăiește regele, parlamentul și restul elitei, pe stradă sunt o mulțime de polițiști, iar taxi-ul te costă 30 de lei moldovenești ca să ajungi din punctul A în punctul B dacă știi să negociezi(asta în condiția în care nu poți suna la un număr de telefon – prinzi taxiul doar în stradă).

M-a uimit ușurința cu care am fost lăsați să intrăm în Palatul Regal: un fel de recepție, la care lași pașaportul și poftim – plimbă-te

Uși, de la palatul regal #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

#norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Ce e drept – te poți plimba numai până la intrarea care separă restul teritoriului de încăperile în care stă regele, dar oricum destul de deschis. Nu prea îmi imaginez nouă să ne permită să mergem așa pe la Condrița, de exemplu.

Per general, Rabatul e un oraș destul de plictisitor și foarte european. Cu tramvaiuri bune(și scumpe 12 lei o călătorie), oameni foarte prietenoși, care se bucură să îți răspundă la orice întrebare chiar dacă e într-o franceză bîlbîită – engleza nu prea merge în Maroc, poate doar în Marrakesh.

Gazonul din jurul maozoleului Hassan II. Aici așteptarea noastră că Maroc ar fi o țară-pustiu a murit de tot.

Gazonul din jurul maozoleului Hassan II. Aici așteptarea noastră că Maroc ar fi o țară-pustiu a murit de tot.

Pe lângă faptul că oamenii sunt foarte prietenoși, a uimit și abilitatea de a păstra tot ce e istoric și e patrimoniu cultural, cu o sfințenie și o grijă necaracteristică unui popor un pic relaxat de căldură și hașiș(consumul căruia este legal aici).

Medina(Medina este în fiecare oraș, este zona istorică, înconjurată de un zid, pe teritoriul căruia se făcea negoțul)din Rabat este o amestecare de awwww și fuuu cu o amestecare de străduțe înguste vopsite în albastru și un miros izbitor de urină aproape de peste tot.

Intrarea în Moscheea/Maozoleu a fost gratuită și personal pentru mine acest monument istoric a fost extrem de impresionant, de la soldații care îl păzesc și îs cu 2 capuri mai înalți decât mine, până la senzația de măreție a locului

#norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Ca și buget, Rabatul a fost cel mai acccesibil. Pentru cazare am luat de pe airbnb un apartament spațios care ne-a costat cam 12 euro pe noapte. Transportul în Rabat aș recomanda să fie sau pe jos sau taxi – foarte ieftin, dar nu uitați să negociați. O masă variază de la 2 euro pentru micul dejun la 10-12 pentru prânz și cină. Practic poți hrăni un om matur și sănătos cu 20 euro pe zi pe ghiftuite.

Ultima seară din Rabat am petrecut-o într-o terasă frumoasă cu vedere spre ocean.

Ultima seară din Rabat am petrecut-o într-o terasă frumoasă cu vedere spre ocean.

Rabatul per general este o alegere bună pentru începutul călătoriei în Maroc. Cel mai accesibil și europenizat oraș. Numai pregătiți hărțile din timp, nu repetați greșeala noastră cu căutarea nocturnă a apartamentului în care am fost cazați, încercând să dialogăm cu localnicii fără să cunoaștem suficient nici orașul nici franceza.

***

trenul din Rabat în Casablanca costă 4 euro și merge fiecare 30 minute

***

Casablanca, deși are un fler romantic datorită filmului și cântecelor despre el, este un oraș urât. Fără nici o arhitectură, cu șoferi care te claxonează atunci când pășești pe trecerea de pietoni și cea mai urâtă Medină. Dar are și părțile sale frumoase.

Streets of #Casablanca #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

steagul Marocului îl poți găsi în diferite forme peste tot în ambele orașe de pe malul Oceanului, atât desenat pe perete cât și sub formă de covoare/ștergare atârnate peste tot, în Marrakesh însă nu prea am văzut să apară atât de mult

Casablanca are 2 mari-mari avantaje: cea mai mare Moschee din Africa și Oceanul. În prima noi nu am mai reușit să intrăm(intrarea costă 11 euro), în ocean însă ne-am scăldat, iar eu și fotbal cu marocanii am reuști să joc – foarte atletici bărbați și băieți apropo, per general ca națiune mai înalți cam cu un cap decât cei din Moldova.

Cu oceanul nu te pui #norocMoroc

Un clip video postat de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Greatest Mosque in #Africa #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe


Dacă Casablanca și merită vizitată pentru ceva, atunci anume această Moschee. Enormă și cu impresionant de multe detalii. Am fost martorul începutului rugăciunii de vineri, și am văzut cum mii de localnici vin spre ea, iar cel mai interesant a fost că bărbații intrau pe ușa principală, iar femeile pe cea din spate. Așa reguli, așa cultură.

În ceea ce ține de vestimentație, este importat să nu să se exagereze. Dacă te îmbraci ca Aladin va râde lumea de tine pe străzi, dacă prea dezgolit vei fi privit urât. Băieții purtau pantaloni scurți și tricouri cu mâneci sau cămeși în această excursie. Fetele pantaloni, fuste de lungime decentă sau rochii care acoperă umerii și peste tot eram tratați adecvat și cu respect.

nu, nu e băutură ISIS e CocaCola

nu, nu e băutură ISIS e CocaCola

Ca și prețuri, Casablanca e mai scumpă decât Rabatul. Taxiurile sunt cam cu 30% mai scumpe, deși eu aș recomanda utilizarea transportului public, dacă are cine să vă ghideze, chiar dacă în stare un pic mai proastă decât în Rabat, dar cu o rețea foarte bună și costuri adecvate. Casablanca este un oraș enorm, cel mai mare din Maroc și de asta variația prețurilor la mâncare e mare. Am avut o masă într-un restaurant unde pentru o persoană am achitat cam 25 de euro, dar și am mâncat în preajma gării, unde pentru toți 6 am plătit mai puțin de 20 euro. Cazarea prin airbnb ne-a costat aceiași 12 euro pe noapte într-un apartament enorm, la 10 minute mers de la Carfour, unde poți lua orice(noi după acel restaurant de 25 euro am mâncat 2 dimineți acasă :D). În mediu, traiul în Casablanca ne-a costat doar un pic mai mult decât în Rabat. Cred că primele 5 zile de Maroc, cu tot cu tot nu au fost mai scumpe de 180 euro de persoană.

***

trenul din Casablanca în Marrakesh merge 3 ore jumătate și poate fi luat din două în două ore la o altă gară din oraș, costul unui bilet este de 9 euro

***

Marrakesh. Marrakesh-ul a fost exact ceea ce ne imaginam noi despre Maroc: case roșietice, fiecare om e comerciat și chiar ieșind din gară trebuie să ții minte 2 reguli. Prima regulă: te târguiești pentru orice. A doua regulă: nu accepta ajutorul nimănui până nu ești sigur că el/ea nu va cere bani pentru chiar și un bețișor de mentă sau o poză care ți-o face.

Și atunci când zic să negociezi, am în vedere la greu. Pentru că de asta depinde alegerea dacă ajungi de la gară la hotel cu 5 sau 15 euro.

#norocMoroc streets of #Marrakesh

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Piața centrală a Marrakesh-ului e anume ceea la ce te aștepți: oameni care vând tot, de la fructe uscate până la animale vii, cobre care dansează(filmatul acestora aproape că m-a costat 20 de euro, dar eu m-am trecut ieftior, cu doar 2)

You make video? Pay-pay. #norocMoroc

Un clip video postat de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Yes. That is a f*ckin snake on

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Regula importantă: nu dați telefonul mobil care vă aparține nimănui în mâini și mereu, mereu negociați. Spre regret în Marrakesh noi am stat doar în Medina, fără să ieșim în orașul mare, pentru că 3 din cele 5 zile dedicate orașului noi le-am petrecut în pustiu, dar despre asta într-o altă postare.

Între timp vă pot zice că în Marrakesh am învățat să mă târguiesc cu adevărat. În primul rând ei stabilesc prețuri de 3x odată ce te văd că ești european, dar în al 2lea oamenii de aici chiar primesc plăcere de la târguială și dacă le aduci argumente sănătoase, poți câștiga mai mult respect de la ei, decât prin bani.

Marrakesh Place by night #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Monumentele istorice din Medina impresionează mai mult decât cele de până acum.

 

Castele. Peste tot castele #norocMoroc

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

#norocMoroc #window #Marrakesh

O fotografie postată de nicolae apostu (@nicolaeapostu) pe

Pe scurt Marrakesh-ul poate fi caracterizat prin două trei cuvinte: piață, cultură și căldură. Chiar și în octombrie într-o pereche de pantaloni scurți și o camașă de bumbac ți-i cald de mori.

când vine vorba de volume, piața din Marrakesh nu se joacă

când vine vorba de volume, piața din Marrakesh nu se joacă

Costurile din Marrakesh sunt comparabile cu cele din Casablanca. Pe cazare am dat cam 10 euro pe noapte într-un jostel aflat în inima orașului, micul dejun era oferit tot de cazare, iar o masă te costă între 6 și 15 euro în dependeță de ce vrei.

Costul întregii excursii pe teritoriul Marocului – 360-380 euro de om (asta fără pustiu pentru că am zis că voi scrie despre el mai târziu). O vacanță la mare în all inclusive costă parcă mai mult, nu?