3 sfaturi pentru studenți

Ieri Viorel tuna și fulgera pe facebook:

Și am destui prieteni care se plâng pe experiența „mai dificilă” de interacțiune cu tinerii. Eu însă tind să cred că fiecare generație e mai bună decât cei care au fost până la ei. Doar că… poate uneori e nevoie de un pic de mentorat și suport.

Atunci când eu porneam blogul, eram exact în aceiași vârstă de cam 22 de ani și nu prea era nimeni să îmi zică ce ar putea să îmi fie util în viitor. Am crescut așa…ca o buriană. Dar dacă cineva m-ar întreba ce mi-aș recomanda singur mie acum 8 ani aș zice că:

  1. Învață limbile străine. În ziua de azi să știi 3 limbi este un minim. Cel mai bine e să știi 3 în afară de română. Și nu ignora rusa – ea oricum va avea o importanță mare în regiune. Engleza desigur și încă una. Eu mă pot bâlbîi în franceză, dar asta nu e destul. Mă gândesc poate să iau cursuri de spaniolă în acest an. Tu nu știi de unde să începi? Sunt o mulțime de resurse online și offline, poți începe aici sau în orice altă parte
  2. Nu merge doar la facultate. Sau angajează-te, sau fă voluntariat în vreo organizație cum ar fi AIESEC sau oricare alta îți este pe plac.
  3. Călătorește. Încearcă diferite culturi și țări. Îmbrățișează diversitatea și încearcă să înțelegi cum funcționează totul în alte țări fără să judeci. Trăitul într-un singur mediu este la fel de toxic ca și consumul aceleiași mâncări pe parcursul întregii vieți. Avem nevoie de legume la fel de mult cum avem nevoie de carne.

Cam așa. Și desigur – responsabilitatea. Ea e apreciată mai mult decât siguranța în sine sau modestia.